Bindevævsterapi

Bindevævsterapi

Hvad er Bindevævsterapi?

Bindevævsterapi handler for mig om at få løsnet bindevævet. Bindevævet består af lange sammenhængende strukturer, der går fra toppen af hovedet og ned til fødderne. Ud over at det er med til at holde sammen på hele kroppens struktur, så har det også vigtige funktioner i forhold til at bringe næringsstoffer og affaldsstoffer rundt i kroppen. En mindst lige så vigtig funktion, som der forskes meget i for tiden, er at en stor del af kroppens kommunikation foregår gennem bindevævet.

Det er ikke kun bindevævet omkring bevægeapparatet, der er relevant at arbejde med. Det er også vigtigt at arbejde omkring organerne, da det kan få dem til at fungere mere optimalt. Vi skal have et sundt og smidigt bindevæv for at udnytte kroppens fulde potentiale. Mange har sikkert stiftet bekendtskab med bindevæv, hvis de har lagt mærke til de hinder, der sidder rundt om musklerne på en kylling eller en mørbrad. Disse hinder eller facia, som de også kaldes, er en del af bindevævet.

Bindevæv på en rå kylling

Bindevæv på en rå kylling

 

Det levende bindevæv

Jeg plejer at beskrive bindevævet som et spindelvæv i 3 dimensioner, som er bevægeligt i alle dimensioner. I denne video kan man se, hvordan bindevævet ser ud på et menneske. Disse fantastiske billeder af levende bindevæv er optaget af lægen Jean-Claude Guimberteau under en operation. Videoen starter med at man åbner en grapefrugt, som analogi til menneskekroppen (spol eventuelt frem til 1:27, for at se det levende bindevæv).

 

Tensegriteach

I denne video demonstreres bindevævets funktion vha en såkaldt Tensegriteach model (spol eventuelt hen til 0:38, hvor han begynder at vise modellens funktion)

 

Hvad går Bindevævsterapi ud på?

Måden jeg arbejder på, når jeg anvender Bindevævsterapi, er ved at vugge og skubbe kroppen i forskellige retninger. På den måde kan jeg se og mærke, hvor der er spændinger, der blokerer for at der kan skabes et ordentligt flow i kroppen. Ved at ændre frekvens og intensitet, kan jeg få vævet til at løsne sig. Ved at få bindevævet løsnet op på denne måde, bliver der skabt en stærkere forbindelse til hjernen. Det vil sige, at der skabes nye synapser i hjernen. Det er jo forbindelser, der eksisterer i forvejen. Hvis vi ikke bruger vores krop, så vil forbindelserne blive svagere og svagere med tiden. Use it or loose it. Det er på samme måde som med vores muskler. Hvis vi ikke bruger dem, bliver de svagere. På sigt vil kroppen begynde at nedbryde muskelvævet. Kroppen forsøger hele tiden at optimere, ved at anvende ressourcerne der, hvor der er mest brug for dem.

Hvordan bruger DU din krop?

Mange mennesker har et meget ensidigt bevægelsesmønster, og bevæger kun frem og tilbage og op og ned, som når vi fx sætter os på en stol eller løber en tur. De færreste kommer særlig meget ud i de sideværts yderpositioner. De mister derfor styrken, men også følingen med den del af bevægeapparatet. Jeg arbejder derfor meget med de sideværts bevægelser i kroppen. Nogle mennesker mister på grund af stress, nærmest følingen med hele kroppen. Det hele foregår oppe i hovedet, og de mister efterhånden evnen til at lytte til de signaler kroppen sender, når noget ikke er som det skal være. Det betyder at kroppen bliver nødt til at sende et tydligere signal, og det vil ofte være i form af smerte. Hvis vi så vælger at dæmpe dette signal med forskellige former for smertestillende præparater, så skruer kroppen yderligere op for signalet. Det kan resultere i at vi pludselig ikke længere kan bevæge os pga smerte eller går ned med stress eller lignende.

I starten af videoen nedenfor, kan man se et eksempel på, hvor smidig man kan blive, hvis bindevævet er totalt afspændt. Jeg påstår IKKE at jeg med min Bindevævsterapi kan få klienter til at blive så smidige som kvinden i videoen. Det kræver mange års træning. Men det er interessant at se, hvad der er fysisk muligt. Hvis dette er noget du kunne tænke dig at arbejde videre med, så kig fx på Jeanne Jensens kurser.

 

Hvem har glæde af bindevævsterapi?

Jeg har med gode resultater anvendt denne terapiform fx på klienter med rygsmerter i forbindelse med diskusprolaps. Men de fleste vil have glæde af behandlingen. Det øgede flow i kroppen giver et øget velvære, og får kroppen til at slappe af. Det er meget blidt, og ikke på nogen måde manipulerende. Ingen knæk eller bræk. Kroppen bevæger sig kun indenfor de rammer den selv er i stand til. Det giver både øget bevægelighed og fjerne/mindsker smerter.

Jeg har også med gode resultater behandlet klienter med kraftige Parkinson symptomer. Behandlingen er med til at nedsætte spændingerne i kroppen og smerterne, der kan være forbundet med denne sygdom.
I denne video kan man se, hvordan bevægelse kan stimulere nervesystemet. I dette tilfælde fandt Federico Bitti ud af at dans kunne hjælpe ham gennem hans dystoni. På samme måde kan Bindevævsterapi hjælpe med til at stimulere nervesystemet i en lang række andre tilfælde.

 

Hvorfor får vi smerter?

Kroppen arbejder 24 timer i døgnet, og gør alt hvad den kan for at vi har det så godt som overhovedet muligt. Når vi mærker smerter, så er det en rød signallampe. Det er ikke fordi at kroppen ønsker at genere os eller gøre os ondt. Vi skal derfor reagere på det, på sammen måde som når man kører til mekaniker med bilen, hvis lamperne begynder at lyse i displayet. Det hjælper ikke at dække lampen til så vi ikke længere ser at den lyser. Og der er stor risiko for at skaden blot bliver værre, hvis vi ikke handler på advarslen.

Udfordringerne med symptombehandling

Hvis man anvender smertestillende præparater, så er det oftest “blot” symptombehandling. Det kan dog være særdeles relevant at anvende symptombehandling. I nogle situationer kan smerterne være så voldsomme, at man bliver nødt til at anvende smertestillinde præparater i en periode, indtil man kan gøre noget ved årsagen. På samme måde som hvis man pumper et punkteret dæk. Man kan så køre hen til cyklehandleren, og få ham til at hjælpe med årsagen, og lappe slangen. Det er ikke en holdbar løsning, at blive ved med at pumpe dækket, og man får i hvert fald ikke gjort noget ved årsagen.

Det hele hænger sammen

Man kan ikke adskille det fysiske og det psykiske/mentale. Det hele hænger sammen. Der er ofte psykiske årsager til at vi har smerter. Hvis vi ikke får taget hånd om dem, så vil de ofte vende tilbage. Det er også derfor at mange af de mere konventionelle metoder ikke altid fungerer så godt. Mange mennesker oplever at de går til en fysioterapeut eller kiropraktor eller lignende, og får hjælp fx i forhold til deres rygsmerter. Og det hjælper også et stykke tid, men så kommer smerterne igen. Dette kan ofte være fordi at de begynder at spænde op igen, da årsagen stadig ikke er håndteret.

Dette skal ikke forståes som en kritik af de mere konventionelle behandlingsformer. Jeg mener at de alle har deres berettigelse på hver deres område. I nogle tilfælde skal der noget andet og/eller mere til. Jeg anser derfor min behandling som mere komplementær end alternativ. Det er ikke et spørgsmål om enten eller, men om både og.

Kroppen påvirkes af vores bevidsthed

Man kan sige at Bindevævsterapi også er en form for symptombehandling, og det er korrekt, men den står heller ikke alene. Jeg anvender det oftest sammen med de øvrige terapiformer, som jeg også har beskrevet her på siden. Jeg har desuden nu i flere år arbejdet med en terapiform, der kaldes PSYCH-K. PSYCH-K er en metode, der kan anvendes til at omprogrammere vores underbevidsthed. Over 95% af vores handlinger og reaktioner er styret af vores underbevidsthed. Ved at arbejde med underbevidstheden, kan vi arbejde med det filter vi ser verden med. I sidste ende kan det også have stor indflydelse på, hvordan vi har det fysisk, om vi har smerter og om vi bliver syge og så videre. Det er et helt afsnit for sig, og du kan læse mere om det her.

Opdatering:

Danske forskere er begyndt at have fokus på vores bindevævs betydning for vores sundhed og velvære.

”Hvis vi skal forstå hvad bindevævet betyder, skal vi kaste al den viden, vi har, op i luften og begynde at tænke på kroppen som en helhed. Med bindevævet kan vi få en ny forståelse for hvordan kroppen hænger sammen,” siger Vibeke Sødring Elbrønd, forsker i Anatomi, Biokemi og Systembiologi på Københavns Universitet. Citatet er taget fra en artikel i Magasinet Sundhed, men er desværre ikke længere tilgængeligt online.

Det er jo dejligt, når forskernes nye viden understøtter de erfaringer jeg har gjort mig gennem flere år, i forbindelse med de behandlinger jeg har givet med bl.a. Bindevævsterapi.

Klientudtalelse

Jeg er sygemeldt pga. stress. Jeg er blevet behandlet med bl.a. bindevævsterapi. Kjeld giver sig samtidig tid til samtale og har en særlig evne/intuition for hvad der er vigtig for mig. Kjeld har desuden en fantastisk ro og evne til at skabe tillid.

Jeg føler helt klart større balance og ro efter mine behandlinger.

Jeg kan på det varmeste anbefale Kjeld som behandler 🙂

Lene

Share This