Piskesmæld (Whiplash)

Hvad er piskesmæld (Whiplash)?

Før man kan tale om, hvad man kan gøre ved piskesmæld, bliver man nødt til at forstå hvad piskesmæld egentlig er. Der har gennem tiden været mange meninger om, hvad det er. Stadig den dag i dag, er der stor uenighed om det. I mange år blev piskesmæld ikke anerkendt af vores sundhedssystem som en reel lidelse. Det besværliggør fortsat i dag skadelidtes bevis for skaden, årsagsforbindelsen og dermed retten til erstatning.

Et piskesmæld kan opstå på mange måde, men mange oplever det i forbindelse med et trafikuheld, fordi de her udsættes for kraftige fysiske påvirkninger. Hvis et køretøj støder sammen med et andet, forfra, bagfra eller fra siden, kan man risikere at hovedet bliver slynget kraftigt frem og tilbage eller fra side til side. Det er denne pludselige kraftpåvirkning af halsens og nakkens bløddele man kalder for et piskesmæld. Den akutte piskesmældsskade kan betragtes som en forstuvning af nakken.

Faserne i et forløb med piskesmæld

Set fra mit synspunkt, kan man tale om to faser. Den første fase er de fysiske og psykiske symptomer, der opstår direkte som følge af det traume man har været udsat for. Den anden fase er de følgevirkninger, der kan være på længere sigt, hvor man udvikler et såkaldt whiplash-syndrom. Disse faser vil jeg uddybe i det følgende.

Det jeg kalder den første fase efter et piskesmæld, er de direkte følgevirkninger, som ofte er smerter i nakken, hovedpine og stivhed i nakkemuskulaturen inden for de første par døgn efter uheldet. Typisk vil smerterne og stivheden i nakken aftage i løbet af få dage til få uger. Denne del tror jeg ikke at der er meget diskussion omkring. Her er der en tydelig sammenhæng mellem årsagen og de skader man har pådraget sig.

Det man stadig diskuterer meget er, hvad der er årsag til det jeg kalder den anden fase. Nogle mennesker får vedvarende symptomer efter et piskesmæld-traume. De udvikler et såkaldt whiplash-syndrom med følgende problemer:

  • vedblivende hovedpine og nakkesmerter
  • nedsat bevægelighed i nakken
  • snurrende fornemmelse i arme
  • smerter i lænden
  • træthed
  • hukommelsesproblemer
  • søvnproblemer
  • manglende lyst til sex

En mulig årsag til whiplash-syndrom

Der sker ofte det at traumet trigger den stress som skadelidte havde i forvejen. De fleste mennesker får med tiden opbygget et vist stressniveau i kroppen. Det vil sige, at de mere eller mindre konstant går rundt med en forhøjet produktion af stresshormon i kroppen. Det er ikke nødvendigvis noget man lægger mærke til, da det er kommet glidende gennem mange år. Men pludselig kan der komme en større eller mindre påvirkning, som kan øge dette stressniveau i en grad, at det pludselig kan mærkes. Det kan være at man, som i mit eksempel, får piskesmæld som følge af at have været impliceret i et færdselsuheld. Det øgede stressniveau kan fx komme til udtryk i form af de ovenfor beskrevne symptomer, når det sker i forbindelse med et fysisk traume. Læs mere her om, hvordan stress påvirker os, og udvikler sig gennem livet.

Jeg er godt klar over at jeg rører ved et meget ømtåleligt emne, fordi årsagen til whiplash-syndromet jo er afgørende for udmålingen af en eventuelt erstatning. Den diskussion ønsker jeg ikke at tage del i. Men det er vigtigt at kende årsagen for at vide, hvordan man skal behandle det efterfølgende.

Behandling af piskesmæld (Whiplash)

Først og fremmest skal man sikre sig at man ikke har fået hjernerystelse, brud eller ledskred i nakkehvirvlerne eller lignende. Man bør hurtigst muligt kontakte egen læge eller 1813 i forbindelse med det traume, der har givet piskesmæld:

  • hvis man kortvarigt har været bevidstløs
  • hvis der er dele af forløbet man ikke kan huske
  • hvis man får kvalme eller kaster op
  • hvis man har stærke smerter i hovedet eller i nakken
  • hvis man har sovende/stikkende fornemmelser eller smerter ud i skulderen eller armen
  • hvis armen føles tung

Det er generelt en god ide, hurtigst muligt at kontakte egen læge og blive undersøgt nærmere.

Vores etablerede sundhedssystem har ikke rigtig nogen egentlig behandling af piskesmæld. Det består primært af smertestillende medicin og hvile. Hvis man har voldsomme smerter, kan det selvfølgelig give god mening at tage noget smertestillende. Selvom jeg ikke er den store fortaler for den form for medicin, så er det heller ikke godt at gå rundt med ulidelige smerter.

Behandlingen af den første fase af følgevirkningerne efter et piskesmæld handler, set fra mit synspunkt, om at få kroppen i balance igen. En behandling med en kombination af Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi, Bindevævsterapi og Healing, vil hjælpe kroppen med at slippe spændingerne igen. Det vil også stimulere kroppens evne til at helbrede sig selv, og dermed kraftigt fremskynde helbredelsesprocessen.

Hvor lang tid tager det at kommer sig over et piskesmæld?

Smerterne og stivheden forsvinder typisk i løbet af få dage eller i nogle tilfælde få uger. Det kan for nogen tage flere måneder før nakkesmerterne forsvinder, som man også ser det fra forstuvninger andre steder. Hvis symptomerne er mere omfattende, kan man have udviklet et såkaldt whiplash-syndrom, som tidligere omtalt, og er dermed gået ind i anden fase.

Det traume der har forårsaget piskesmældet kan have trigget den stress man havde i forvejen, og dermed forværet situationen, så man nu reagerer på en måde, der pludselig kan mærkes fysisk og/eller psykisk. Derfor bliver man nu nødt til at arbejde med, hvad der ligger til grund for den oparbejdede stress. Ud over de før nævnte behandlingsformer, så kan det være nyttigt at kombinere det med Terapetisk samtale og Bevidsthedsterapi. Jeg har rigtig gode erfaringer med at kombinere den fysiske og psykiske tilgang i behandlingen, da man med denne kombination ofte kan nå endnu dybere.

Kontakt mig for at booke en tid til behandling, eller for at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Klientudtalelse

Tak Kjeld

2-3 behandlinger mod hjernerystelse / whiplash og jeg er tilbage i det gear jeg ønsker. Og kan selv styre mine ressourcer igen.

Fik både Kranio Sakral, bindevævsterapi og Kjelds særlige metode til at reframe gamle forestillinger.
En helkropsoplevelse og dejligt der bliver arbejdet med hele ens system.

Peter

Kjeld AdamMin egen erfaring med piskesmæld

Jeg er desværre selv en af de uheldige, der har været udsat for piskesmæld i forbindelse med et trafikuheld. Jeg har derfor på egen krop oplevet, hvad det vil sige at være i klientens situation, både i forhold til smerter, symptomer mm på kort og lang sigt. Men også i forhold til de følelsesmæssige reaktioner, der kan opstå som følge af et traume af denne karakter. Ud over dette, har jeg gennem uddannelse mm fået en stor indsigt i hvad piskesmæld er, og hvad man kan gøre ved det. Jeg har derfor relativt gode forudsætninger for at sætte mig i mine klienters sted, hvis de opsøger mig efter at have været udsat for et piskesmæld.

Share This