Rygsmerter og hofte- og ledsmerter

Rygsmerter

Der kan være mange årsager til rygsmerter. Man kan have lavet et forkert vrid eller løft, og dermed belastet ryggen et bestemt sted. Det kan også i værste fald have ført til en diskusprolaps. Men i rigtig mange tilfælde går folk rundt med rygsmerter, uden rigtig at vide, hvad årsagen er. Det kan så komme og gå, og ofte er det altid det samme sted, der er ramt af disse tilbagevendende smerter.

Følelsesmæssige problemstillinger

Denne form for smerter kan ofte skyldes at vi har nogle følelsesmæssige problemstillinger i livet, som vi ikke rigtig får taget hånd om på tilfredsstillende vis. Hvis vi bliver ved med at gå og tumle med nogle ting, uden at få gjort noget ved det, så kan det med tiden sætte sig som spændinger forskellige steder i kroppen, og ofte i ryggen. Disse spændinger kan senere udvikle sig til egentlige smerter, der for nogen kan være direkte invaliderende.

Det er ikke altid at man er bevidst om, hvad det er for nogen følelsesmæssige problemstillinger der påvirker systemet. Det kan fx være forskellige former for stress. Det kan også være at der ligger noget i vores underbevidsthed, som konstant påvirker os. Dette kunne fx være forskellige former for angst, vrede, depression osv.

Hofte- og bækkensmerter

Årsagen til smerter i hofte- og bækkenregionen skal, efter min opfattelse, ofte findes i den måde vi bruger vores krop på. Med mindre der er tale om et forkert vrid, en direkte forstrækning eller lignende, så handler det ofte om overbelastning. Det kan fx være sportsfolk, der laver mange belastende gentagelser og derved irriterer eller skader bevægeapparatet. Der kan også være tale om at der er opstået inflammation i området.

For meget og for lidt kan være galt

Hos den ældre del af befolkning kan det nærmest være det modsatte der er gældende. Her er det ofte ikke fordi de overbelaster sig ved at lave for meget. Med alderen bliver mange af os mere passive, og vores bevægemønster bliver også mere og mere ensformigt. Dvs at risikoen for skader stiger fordi kroppen ikke længere er gearet til at bevæge sig uden for de vante mønstre. Børn hopper og danser og bevæger kroppen i alle retninger. De unge er stadig aktive og bruger deres krop på mange forskellige måder. Deres transportmiddel er fx ofte en cykel. De fester og danser. De dyrker motion og andre interesser, der indeholder fysisk aktivitet.

Men efterhånden som vi bliver ældre, så blive de fleste af os også mere magelige. Cyklen bliver skiftet ud med bilen eller offentlig transport. Fest og dans bliver skiftet ud med middage med god mad og øl eller vin. En del af de fysiske fritidsaktiviteterne bliver skiftet ud med mere passive fritidsaktiviteter eller sofaen foran fjernsynet. Med andre ord, så gå vi mere og mere i stå. Så kroppens forfald handler ikke kun om alder. Det handler også om hvordan vi vedligeholder kroppens bevægelighed og styrke.

Ressourcerne optimeres konstant

Kroppen er indrettet på den måde at den hele tiden forsøger at optimere ressourcerne bedst muligt. Hvis vi ikke længere bruger bevægeapparatet så bliver det nedprioriteret og vi mister styrken og smidigheden. Dette gør os mere udsatte for skader, hvis vi så pludselig beslutter os for at spille fodbold med ungerne eller male loftet i stuen eller lægge fliser i haven osv. Altså belastninger som ikke i sig selv er ekstreme, men som kroppen bare ikke længere er vant til at blive udsat for.

Forebyggelse

Den bedste måde at undgå belastningssmerter på, er ved at forebygge. Ved at holde kroppen i gang livet igennem, kan vi opretholde en sund, stærk og smidig krop. Med alderen vil det nok kræve en større og større indsats, men vil være indsatsen værd.

Ledsmerter

Min erfaring er, at ledsmerter ofte handler om hvad vi spiser og drikker. Det kan også skyldes mange andre ting såsom gigt og slidgigt, og det kan være pga overbelastning som beskrevet ovenfor. Men jeg oplever mange, som kommer med uforklarlige ledsmerter, og som har været gennem hele møllen i sundhedssystemet, uden at finde svar. Særligt når det handler om ledsmerter i hænder og fødder, kan man finde årsagen i det vi indtager. Af en eller anden årsag opstår der inflammation i disse led.

Hvis der er noget i vores kost vi ikke har så godt af, så kan dette skabe inflammation i kroppen. Vi behøver ikke at intolerante eller decideret allergiske overfor disse fødevarer, men kan godt reagere negativt på dem alligevel. Således er der mange, der reagerer negativt på fx mælkeprodukter, gluten og raffineret sukker. De tester ikke nødvendigvis positiv på en test for Cøliaki (glutenintolerance), men det kan stadig godt være at de reagerer på det.

Udelukkelseskur

Hvis man har denne form for smerter, eller andre uforklarlige smerter for den sags skyld, så kan det være en god ide at prøve en udelukkelseskur i en periode. En udelukkelseskur kan fx betyde at man i en periode på 4 uger udelukker alle former for mælkeprodukter, mel og raffineret sukker fra kosten. Ligeledes kan det være en ide at udelukke okse og svinekød, da det skaber meget syre i kroppen, og dermed kan være årsag til ubalance i syre/base balancen. Hvis man virkelig ønsker at gå all in, så vil jeg anbefale at man i disse 4 uger udelukkende lever af grøntsager og lidt frugt. På den måde mærker de fleste hurtigt om det gør en forskel ift deres smerter i kroppen.

Oplever man en forskel, så kan man efterfølgende begynde detektivarbejdet med at finde ud af, hvad det er, der fremkalder smerterne. Det kan man fx gøre ved langsomt at introducere de fødevare man normalt indtager, og se om smerter kommer igen.

Hvad kan man gøre for at lindre eller fjerne smerterne

Alle de ovenstående beskrivelser er blot nogle af de problemstillinger jeg arbejder med i mine behandlinger. Jeg har gode erfaringer med at lindre og fjerne smerter, gennem mit mix af forskellige terapiformer. Jeg har haft flere klienter, som har haft smerter gennem mange år. Trods diverse behandlinger gennem sundhedssystemet, fysioterapeuter, kiropraktorer m.fl. var der ikke noget, der gjorde en varig forskel på deres tilstand. Efter få behandlinger hos mig, kunne de allerede mærke en forskel, og mange er sluppet helt af med deres smerter.

Kontakt mig for at høre mere om, hvad jeg kan gøre for dig i forhold til dine smerter. Du kan også booke en tid online.

 

Klientudtalelse

Jeg havde en periode i mit liv hvor jeg ikke helt vidste hvor jeg var på vej hen. Det havde sat sig i min krop som spændinger i ryggen og i benene. Jeg var overrasket over Kjelds behandling, da jeg ikke havde oplevet det før.

Hans blide behandling og greb gjorde det endnu mere behageligt. Selvom jeg ikke følte at han tog fat, så reagerede min krop positivt med at give slip i spændingerne.

Jeg mærkede især at mine muskler løsnede sig og min rygsøjle blev rettet på plads. Det lyder mærkeligt men det er sådan jeg bedst kan beskrive det. Så jeg følte at mine smerter omkring lænden forsvandt.

Men det som gjorde mig allermest glad var nok at jeg kunne sidde i skrædderstilling igen. Det er mange år siden jeg kunne det. Så da jeg prøvede det om aftenen, blev jeg vildt glad. Så Kjeld formår at løsne godt op i ens muskler, så det er muligt at slappe helt af.

En helt anden sidegevinst man får med sig er, at Kjeld snakker med én, om de følelser som dukker op, og man får en ide om hvordan man kommer videre i livet. Og der kan nå at komme mange emner frem, som der bliver givet plads til. Dejligt at opleve.

Tak for den meget blide og nænsomme behandling du har givet mig, som jeg varmt kan anbefale alle.

Edda

 

 

Kjeld AdamMine egne erfaringer med ryg- og ledsmerter

Jeg har desværre selv personligt være plaget af kraftige spændinger og rygsmerter i mange år. For mit vedkommende handlede det om en kombination af stillesiddende arbejde, for lidt motion og følelsesmæssig ubalance. Jeg har arbejdet med IT i over 20 år, og det vil sige at jeg har siddet rigtig meget i den samme stilling foran en skærm. Der var simpelthen for lidt variation i mit bevægelsesmønster. Ud over det havde jeg dengang ikke overskuddet til at komme i gang med at dyrke motion. Men det der vejede mest på vægtskålen, var at jeg var følelsesmæssigt ude af balance. Det var først da jeg besluttede at forandre nogle ting i mit liv, at smerterne begyndte at forsvinde. Jeg blev bl.a. skilt, og fik pludselig overskud til at begynde at løbe. Senere skiftede jeg også IT karrieren ud med et liv som selvstændig kropsterapeut. Alt sammen ændringer, der har haft en stor indflydelse på mit velbefindende og ikke mindst mine konstante rygsmerter. I dag mærker jeg meget sjældent noget til spændinger eller smerter i ryggen.

Jeg har også haft mange problemer med smerter i ledene på mine hænder og fødder. I mange år var jeg faktisk bange for at jeg havde arvet en gigtsygdom, som flere i familien havde lidt af. Men det viste sig at ved at omlægge min kost, kunne jeg fjerne alle symptomerne relativt hurtigt. Jeg kan stadig mærke, at hvis jeg fx får for meget gluten eller mælkeprodukter, så kan jeg godt få ondt i ledene. Men så ved jeg heldigvis, hvad der skal til for at få det til at gå væk igen.

 

Share This