Da jeg så denne video med den Schweiziske artist Mädir Eugster Rigolo, blev jeg ud over selve det kunstnerisk udtryk også betaget af den symbolik der ligger i denne præstation. Hans balanceakt med de 13 grene fra palmetræer og en hvid fjer viser på så fantastisk vis den hårdfine balance der er mellem orden og kaos.

Indenfor den Biodynamiske Kranio-Sakral Terapi, arbejder vi med det man kalder et fulcrum. Vi har ikke et rigtigt godt ord på dansk, der helt dækker dets betydning, men man kan kalde det en midtlinie. Det er denne midtlinie Mädir benytter sig af hele vejen gennem hans Sanddornbalance. Han starter med at finde fjerens balancepunkt, ved at bruge hans egen finger som fulcrum for fjeren. Herefter bruger han en palmegren som fjerens fulcrum, og bruger nu fingeren som fulcrum for grenen. Sådan fortsætter han med de 13 palmegrene.

Fulcrum – kroppens midtlinie

På samme måde har vi en midtlinie gennem kroppen. Hvis der opstår fysiske ubalancer, vil kroppen forsøge at rette op på dem igen. Eller alternativt forsøge at kompencere for den opståede ubalance. Udsættes vi for et fysisk traume, fx i forbindelse med et fald, så kan der være en ryghvirvel, der forskyder sig lidt. Eller bækkenet bliver roteret en lille smule. Denne fysiske ubalance vil straks påvirke resten af kroppen. Måske vi kan begynde at mærke smerter i fx knæ og nakke. Og det kan udvikle sig til spændinger, der igen kan føre til hovedpine mm.

På samme måde kan der opstå psykiske ubalancer. Hvis vi bliver stressede, kan der opstå psykisk ubalance. Når jeg skriver stress, mener jeg ikke kun den der fornemmelse man får, når man har vildt travlt på arbejdet. Den værste form for stress er ofte den man kan kalde for social stress, altså flokproblematikken mellem mennesker. I sin helt primitive form vil den yderste konsekvens af en udstødelse fra flokken medføre at man ikke kan overleve. Altså en form for dødsangst.

Denne psykiske ubalance kan igen gå ind og påvirke den kemiske balance i kroppen. Stress går blandt andet ind og påvirker produktionen af stresshormonet kortisol i binyrerne. En overproduktion af kortisol kan føre til en kortisolresistens i kroppen. Dette kan give problemer i immunforsvaret og igen føre til forskellige former for allergier i kroppen. Det kan også medføre overvægt, fordi kroppen i en krisesituation beskytter sig selv ved at samle forråd, så den kan klare sig i den forestående krise.

Hele dette reaktionsforløb bliver så illustrativt demonstreret i Mädir’s balanceakt, når han til sidst fjerner fjeren så hele balancen bliver forrykket og alle grene falder til jorden.

Det går heldigvis ikke altid SÅ hurtigt for os mennesker. Hvis vi lærer at lytte til vores krop, og blive opmærksom på de signaler vi får, når noget ikke er som det skal være, så kan vi nå at gøre noget ved det, inden det udvikler sig til at blive kritisk.

Hvordan kan kroppen hjælpes tilbage i balance igen?

I den Biodynamiske Kranio-Sakral Terapi hjælper jeg, i en behandlingssituation, klienten med at være dette fulcrum. På den måde guides kroppen til at søge tilbage til dens eget fulcrum. Med dette som udgangspunkt, vil kroppen igen forsøge at komme i en tilstand af sundhed. Allerede ved undfangelsen, ved enhver celle i kroppen, hvordan den skal bidrage til at kroppen er i en tilstand af sundhed. Men efterhånden som vi gennem livet bliver udsat for diverse fysiske og psykiske traumer, så kan der opstå forskellige blokeringer, som gør at vi ikke længere er så gode til at komme tilbage til denne tilstand af sundhed. Dette kan afhjælpes med Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi.

Kontakt mig for at høre, hvordan jeg kan hjælpe dig og din krop med at komme tilbage i balance.

Share This