Du er den kemi du indtager
Vi er efterhånden omgivet af kemi alle vegne. De fleste har nok hørt udtrykket “Du er hvad du spiser”. Der er rigtig mange meninger om hvad der er rigtigt og forkert at spise, men de fleste er enige om at kosten har en stor betydning for vores helbred. Hvad færre nok tænker over er, at du også er, hvad du påfører din krop fx tøj, kosmetiske produkter, den luft du indånder, og andre overflader du kommer i berøring med.
Billedet viser en klient jeg havde. Da hun havde lagt sig på briksen, lagde jeg mærke til de underlige røde striber hun havde på ryggen, og fandt ud af at det var en allergisk reaktion på den bluse hun havde haft på. Der har tilsyneladende været et kemisk stof i blusen, som hun ikke kunne tåle. Denne kvinde var heldig, at hun nærmest helt bogstaveligt havde røde advarselslamper, der fortalte hende at hun ikke kunne tåle at gå med denne bluse. Når jeg bruger ordet “heldig” i denne sammenhæng, så er det fordi at mange af os andre jo heller ikke vil have godt af at blive udsat for disse kemisk stoffer, men det er utroligt svært for os at finde ud af, hvilke stoffer vi kommer i berøring med i vores omgivelser.
Når vi spiser mad, så kommer det ind gennem munden, og størstedelen af det kommer gennem mavesækken og videre igennem vores fordøjelsessystem. I denne proces bliver mange af de skadelige stoffer uskadeliggjort, og ryger ud med urinen og afføringen. De stoffer vi fx optager gennem huden, bliver næsten direkte overført til blodbanerne. Det bliver godt nok renset for en del skadelige stoffer i leveren, men det er en helt anden og meget hurtigere proces end gennem tarmsystemet.
Ville du spise dit tøj?
Hvis du har lyst, kan du lave et lille eksperiment. Pil et fed hvidløg, og hold det i hånden. Efter 5-10 minutter vil du kunne smage hvidløgssmag i munden. Eksperimentet viser, at det er den tid det tager fra stoffet er optaget gennem huden, og til det i princippet kan være spredt ud til hver eneste celle i kroppen. Forestil dig nu at det ikke er et fed hvidløg, men fx min klients bluse du tager på. Så kan du selv overveje, hvor hurtigt og hvor meget du bliver påvirket af den kemi der er i blusen. Derfor spørgsmålet: Ville du spise dit tøj?
Hormonforstyrrende stoffer
Her er en liste over 41 hormonforstyrrende stoffer, der bl.a. anvendes i kosmetik.
Herunder stoffet triclosan, som du bl.a. finder i mange deodoranter, så check din, og se om du måske skulle overveje at skifte til en anden. Triclosan findes desuden i Colgate’s meget populære tandpasta Colgate Total. Selvom du ikke sluger tandpastaen, når du børster tænder, så optager du en del af stoffet gennem mundhulens slimhinder. Og nu vi er ved tandpasta, så bør du også overveje, om du vil bruge en tandpasta med flour. Allerede i 2002 skrev Carsten Vagn-Hansen denne artikel om flour, og det er desværre ikke blevet sundere siden!
Hvis du henter app’en Kemiluppen, kan du kontrollere om der er uønsket kemi i nogle af de produkter du anvender til personlig pleje.